Search
Search

Őrzik a szlovák hagyományokat a Kölcsey utcai óvodába járó gyerekek

Haluskanapot rendeztek a Kölcsey utcai óvodában csütörtökön. Az intézmény munkatársai és a Jaminai Szlovák Klub tagjai immár harmadik éve avatják be a gyerekeket a szlovák ételnek az elkészítésének rejtelmeibe.

Hetven éve, az óvoda megalapítása óta zajlik szlovák nyelvi nevelés a Kölcsey utcai óvodában, ezzel párhuzamosan nemcsak a magyar hanem a szlovák hagyományokkal is megismertetik a gyerekeket az intézményben. A Jaminai Szlovák Klub tagjai és az óvoda között több éves a kapcsolat. Az apró kezeket a klub tagjai vezették végig a tésztanyújtás és szeletelés folyamatán. 

– Az igazság az, hogy a szlovák iskolán kívül a Kölcsey utcai és a jaminai Tündérkert óvodában van a szlovák nyelvet is gyakorló óvodás csoport, és természetesen segítünk ezeknek az intézményeknek. Az ősszel a szilvalekvár készítése közben a tájházat is megnézték, és már harmadik éve tartunk itt haluskanapot. Ilyenkor mindig hozunk egy kis nyers tésztát, hogy a gyerekek gyúrjanak, és óvodapedagógusi felügyelet mellett szeleteljenek is. Idén mákos, túrós és brindzás haluska lesz, mert tavaly a káposztás annyira nem ízlett nekik. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon jól érzik magukat és élvezik ezeket az alkalmakat – mondta el Jaminai Szlovák Klub vezetője. Tóth Mihály hozzátette: már a következő programot, a hagyományos háziszappan készítésének bemutatását is tervezik.

Az óvoda pedagógusai úgy gondolták, hogy a nemzetiségek napja alkalmából a haluskanap lesz az egyik olyan program, amelynek köszönhetően a gyerekek megtapasztalhatják a szlovák hagyományokat és gasztronómiát – erről már a Kölcsey óvoda nemzetiségi óvodapedagógusa beszélt.

– A gyermekek a programok, tapasztalatok útján tanulnak a leginkább. Egy-egy ilyen egész napos tematikus program jobban megragad az emlékezetükben, kialakul egyfajta pozitív viszony a szlovák nyelvvel és nemzettel. Mint szlovákos óvónéni, a saját csoportomban napi szinten használom a szlovák nyelvet és a nagycsoportban is minden héten játékos formában van lehetőségük a gyerekeknek a nyelvvel megismerkedni. Az, hogy a gyerekek kipróbálhatják a tészta gyúrását és vágását, majd meg is kóstolhatják az ebből készült ételeket az számukra is nagy élmény – mondta el Seres Aida, nemzetiségi óvodapedagógus.

forrás és fotók: behir.hu